•• ••

contact

Columns

De dood bij de naam noemen

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 juni 2023 We mogen tegenwoordig meer praten over de dood. Daar rust steeds minder een taboe op. Er heerste ook een taboe op het praten over kanker en het woord ‘kanker’ in de mond nemen was ook taboe. Daar is veel in veranderd. Zal Lees meer »

Een eerbetoon aan de overledene

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 mei 2023 Een afscheid is steeds vaker een eerbetoon aan de overledene en aan zijn of haar leven. Waar vroeger nogal eens een duidelijk accent lag op alle verdriet rondom een overlijden, ligt nu het accent vaak meer bij alle mooie herinneringen. Lees meer »

Wie helpt mee met het dragen van de kist? Mogen er tranen komen en een (glim)lach?

Geschreven op

Rondom De Sprengen 25 april 2023 In de huidige tijd is het meestal zo, dat eigen familie en/of eigen vrienden de kist met het lichaam van hun dierbare overledene dragen. Van de opbaarlocatie naar de rouwauto, vanuit de rouwauto de aula in van het crematorium of de kerk in. Lees meer »

De laatste wagen (deel 3)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 maart 2023 Ik kom nog even terug op de column van vorige maand naar aanleiding van het overlijden van de 102jarige molenaar Frits Vorderman. Ik vertelde hoe de uitvaartkist met het lichaam van Frits op de schouders de molen uitgedragen werd en met zi... Lees meer »

De molen van Frits Vorderman (102) in de rouwstand

Geschreven op

Rondom De Sprengen 28 februari 2023 Molenaar Frits Vorderman overleed op woensdag 11 januari 2023. Na zijn overlijden is het lichaam van Frits overgebracht naar zijn eigen molen in Wenum. Het interieur van de molen ademde een sfeer van vervlogen tijden. Lees meer »

Maar een vriend (vriendin) zien huilen kan ik niet

Geschreven op

Rondom De Sprengen 31 januari 2023 Wat doet het met je, als je iemand ziet huilen? Vaak heb je dan een (groot) gevoel van mededogen. En er kan ook iets geraakt worden in jou. Je kunt bij jezelf ook verdriet voelen of pijn of ontreddering. En je kunt je onmachtig voelen. Lees meer »

Over gedenken en kwetsbaar mogen zijn

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 december 2022 Gedenken kun je op veel verschillende manie­ren. Je kunt naar het graf van de overledene gaan of naar de gedenkmuur waar de urn met de as in staat. Naar de plek waar de as is uitge­strooid of je kunt thuis een foto neerzetten met een bl... Lees meer »

Dood ben ik pas als jij me bent vergeten

Geschreven op

Rondom De Sprengen 26 november 2022 Bram Vermeulen zingt in zijn lied ‘Testament’: Ik ben niet echt dood moet je weten ’t Is maar een lichaam dat ik achterliet Dood ben ik pas als jij me bent vergeten ’t Is de heimwee die ik achterliet ’t Is het verlangen dat ik achterlie... Lees meer »

De laatste wagen (deel 2)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 25 oktober 2022 Ruim 16 jaar geleden zijn we begonnen met een eigen uitvaartonderneming. Wat is er veel veranderd! Bijvoorbeeld ten aanzien van het uitvaartvervoer. De vorige keer spraken we in deze column over de laatste wagen in de rouwstoet waar de j... Lees meer »

De laatste wagen (deel 1)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 september 2022 Met ‘de laatste wagen’ wordt in een gelijknamig lied van Mathilde Santing de laatste auto in een rouwstoet bedoeld. Ze zingt over de jonge blagen die in de laatste wagen zitten: ”Da Lees meer »