•• ••

contact

Columns

Over gedenken en kwetsbaar mogen zijn

Geschreven op

Gedenken kun je op veel verschillende manie­ren. Je kunt naar het graf van de overledene gaan of naar de gedenkmuur waar de urn met de as in staat. Naar de plek waar de as is uitge­strooid of je kunt thuis een foto neerzetten met een bloemetje of een kaarsje. O Lees meer »

Dood ben ik pas als jij me bent vergeten

Geschreven op

Bram Vermeulen zingt in zijn lied ‘Testament’: Ik ben niet echt dood moet je weten ’t Is maar een lichaam dat ik achterliet Dood ben ik pas als jij me bent vergeten ’t Is de heimwee die ik achterliet ’t Is het verlangen dat ik achterliet Dood ben ik pas als jij dat bent v... Lees meer »

De laatste wagen (deel 2)

Geschreven op

Ruim 16 jaar geleden zijn we begonnen met een eigen uitvaartonderneming. Wat is er veel veranderd! Bijvoorbeeld ten aanzien van het uitvaartvervoer. De vorige keer spraken we in deze column over de laatste wagen in de rouwstoet waar de jonge blagen in zitten. Lees meer »

De laatste wagen

Geschreven op

Met ‘de laatste wagen’ wordt in een gelijknamig lied van Mathilde Santing de laatste auto in een rouwstoet bedoeld. Ze zingt over de jonge blagen die in de laatste wagen zitten: ”Da’s de 10e wagen of de 12e wagen, hoe dan ook de laatste wagen. En in d Lees meer »

De kern van een uitvaart

Geschreven op

Het is belangrijk bij een uitvaart dat alles goed geregeld is. Maar het is minstens zo belangrijk dat er bewust stil wordt gestaan bij het leven van de overledene en bij wat hij of zij voor de naasten betekend heeft. Lees meer »

Praten over de dood (deel 3) en praten over (het) leven.

Geschreven op

De laatste tijd is er in de media veel gesproken over en met mensen die ongeneeslijk ziek zijn of waren. Denk aan paralympisch snowboardster Bibian Mentel, zanger en tekstdichter Jan Rot en tv-producent Harry de Winter. Lees meer »

Praten over de dood (deel 2) en ‘Pluk de dag’

Geschreven op

Schilderij gemaakt door Paul Heutinck als afbeelding op de voorkant van de rouwkaart van zijn moeder. De campagne van SIRE met als thema ‘De dood. Praat erover. Niet eroverheen’, heeft naast positieve respons ook reacties opgeroepen als: ‘Mo Lees meer »

Praten over de dood. Hoe ziet een goed afscheid eruit?

Geschreven op

Een maandelijkse column door Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten. Met bespiegelingen over het omgaan met de dood, afscheid nemen en de gebeurtenissen daar omheen. Deze column verschijnt iedere laatste dinsdag van de maand. O Lees meer »

Begraven of cremeren?

Geschreven op

Straks, als het zover is dat je komt te overlijden, weet je dan nu al of je begraven wilt worden of gecremeerd? De exacte cijfers weet ik niet, maar het is duidelijk dat inmiddels ongeveer twee derde van de mensen in Nederland voor een crematie kiest. Lees meer »

Een rouwkaart in de brievenbus (deel 2)

Geschreven op

Een rouwkaart met deze keer een foto van de boerderij van de familie Mulder aan de Zwolseweg in Wenum Wiesel Een maandelijkse column door Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten. Met bespiegelingen over het omgaan met de dood, afscheid nemen en de gebeurtenissen daar omheen. D Lees meer »