•• ••

contact

Columns

“Als ik 2023 of m’n leven over mocht doen”

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 januari 2024

We zijn alweer bijna een hele maand onderweg in 2024. Wat moest er anders in 2024 dan in 2023? Hoe staat het met onze goede voornemens? Vergaat het je net als mij, dat die gewenste gedrag......... Lees meer »

“Ik hou van je”

Geschreven op

Rondom De Sprengen 19 december 2023

Beloofd is beloofd. De titel van deze column had ik aangekondigd in m’n column van vorige maand. Ik had het toen over de schroom om dat tegen iemand te zeggen. “Ik hou van je......... Lees meer »

“Het is goed zo”

Geschreven op

Rondom De Sprengen 28 november 2023

In de column van vorige maand schreef ik erover. Dat aan het einde van iemands leven gezegd kan worden “Het is goed zo”. En dat je dat met veel moeite kunt uitspreken, wannee......... Lees meer »

Kan ik iets voor je doen?

Geschreven op

Rondom De Sprengen 31 oktober 2023

Op krantenpagina’s met familieberichten staan vaak overlijdensadvertenties met bovenaan de tekst “Het is goed zo” of “Ik heb een mooi leven gehad, het is goed gewe......... Lees meer »

Het gaat straks om de verhalen

Geschreven op

Rondom De Sprengen 26 september 2023

“Het gaat straks om de verhalen, niet om de medailles. Het zou mooi zijn als het vooral ook gaat om het inspireren van mensen, met name de nieuwe generatie.”Lees meer »

De dood bij de naam noemen

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 juni 2023

We mogen tegenwoordig meer praten over de dood. Daar rust steeds minder een taboe op. Er heerste ook een taboe op het praten over kanker en het woord ‘kanker’ in de mond nemen wa......... Lees meer »

Een eerbetoon aan de overledene

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 mei 2023

Een afscheid is steeds vaker een eerbetoon aan de overledene en aan zijn of haar leven. Waar vroeger nogal eens een duidelijk accent lag op alle verdriet rondom een overlijden, ligt nu het ac......... Lees meer »

Wie helpt mee met het dragen van de kist? Mogen er tranen komen en een (glim)lach?

Geschreven op

Rondom De Sprengen 25 april 2023

In de huidige tijd is het meestal zo, dat eigen familie en/of eigen vrienden de kist met het lichaam van hun dierbare overledene dragen. Van de opbaarlocatie naar de rouwauto, vanuit de rou......... Lees meer »

De laatste wagen (deel 3)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 maart 2023

Ik kom nog even terug op de column van vorige maand naar aanleiding van het overlijden van de 102jarige molenaar Frits Vorderman. Ik vertelde hoe de uitvaartkist met het lichaam van Frits o......... Lees meer »

De molen van Frits Vorderman (102) in de rouwstand

Geschreven op

Rondom De Sprengen 28 februari 2023

Molenaar Frits Vorderman overleed op woensdag 11 januari 2023. Na zijn overlijden is het lichaam van Frits overgebracht naar zijn eigen molen in Wenum. 

Het interieur van de......... Lees meer »