•• ••

contact

Columns

Een laatste rondje, een laatste zegje

Geschreven op

Als je nog maar kort te leven hebt, wil je dan nog: Een laatste rondje rond het huis lopen Een bepaald iemand nog een keer ontmoeten Een laatste rondje fietsen of een laatste keer met je scootmobiel rond Een laatste keer naar een bepaalde plek gaan Een laatste favoriet dr... Lees meer »

De kern van een uitvaart

Geschreven op

Het is belangrijk bij een uitvaart dat alles goed geregeld is. Maar het is minstens zo belangrijk dat er bewust stil wordt gestaan bij het leven van de overledene en bij wat hij of zij voor de naasten betekend heeft. Lees meer »

Troost, verdriet en dankbaarheid

Geschreven op

In aanhefzinnen in rouwadvertenties en op rouwkaarten wordt vaak genoemd dat er verdriet is, maar ook dankbaarheid. Verdriet om het verlies en het gemis en dankbaarheid voor de warme en dierbare herinneringen. Lees meer »

De betekenis van muziek

Geschreven op

Een tijdje geleden kwam de betekenis van poëzie bij uitvaarten aan de orde. Deze keer willen we het hebben over de betekenis van muziek bij uitvaarten. Joris Linssen van Hello Goodbye vertelde onlangs in een interview dat hij zijn hart verpand heeft aan muziek, omdat volg... Lees meer »

Oliebollen

Geschreven op

Het is alweer even geleden en toch zit het ons nog vers in het geheugen. Oudejaarsdag 2019. Er vindt een condoleance aan huis plaats. Op veel plekken langs de kant van de weg staan auto’s geparkeerd. Er is een soort van fietsenstalling in een weiland gemaakt en er heeft z... Lees meer »

Koffie, thee, lekkers en warmte

Geschreven op

We komen aan bij ons uitvaartcentrum ‘de Stilte’ voor een controle bij de overledene. Met het openen van de deur komt het aroma van koffie en thee ons tegemoet. De lichten zijn gedempt, vanuit de familiekamer klinkt muziek en horen we vrouwenstemmen. Zac Lees meer »

Wat dichtregels kunnen doen

Geschreven op

Een goed afscheid betekent een begin maken met de verwerking van het verlies. Hoe ziet een ‘goed’ afscheid er uit? Hoe verwerk je het verlies? Hoe leer je leven met verlies? Er zijn veel vormen om een afscheid ‘goed’ te doen zijn en om het verlies te helpen verwerken. Gebruik Lees meer »

Hoe neem je afscheid

Geschreven op

We worden gebeld. Mevrouw vertelt dat haar man is overleden in het zorgcentrum. We mogen hem daar de laatste verzorging gaan geven en hem daarna begeleiden naar het uitvaartcentrum. Mevrouw wil zelf niet bij de laatste verzorging aanwezig zijn, wel heeft ze kleding voor h... Lees meer »

De kluizenaar 

Geschreven op

Vorig jaar is een kluizenaar dood gegaan. Peter was geen kluizenaar in de strikte zin van het woord. Het woordenboek (de dikke) van Dale zegt: 2. iemand die afgezonderd en eenzelvig leeft, niet onder de mensen komt. Lees meer »

Regie in eigen hand

Geschreven op

Bij aankomst in het zorgcentrum word ik begeleid naar het appartement waar mevrouw is overleden en de familie op mij wacht. De oude meneer, van ver in de negentig, begroet mij hartelijk en geeft een stevige handdruk. Lees meer »