•• ••

contact

Columns

Koffie, thee, lekkers en warmte

Geschreven op

We komen aan bij ons uitvaartcentrum ‘de Stilte’ voor een controle bij de overledene. Met het openen van de deur komt het aroma van koffie en thee ons tegemoet. De lichten zijn gedempt, vanuit de familiekamer klinkt muziek en horen we vrouwenstemmen. Zac Lees meer »

Wat dichtregels kunnen doen

Geschreven op

Een goed afscheid betekent een begin maken met de verwerking van het verlies. Hoe ziet een ‘goed’ afscheid er uit? Hoe verwerk je het verlies? Hoe leer je leven met verlies? Er zijn veel vormen om een afscheid ‘goed’ te doen zijn en om het verlies te helpen verwerken. Gebruik Lees meer »

Hoe neem je afscheid

Geschreven op

We worden gebeld. Mevrouw vertelt dat haar man is overleden in het zorgcentrum. We mogen hem daar de laatste verzorging gaan geven en hem daarna begeleiden naar het uitvaartcentrum. Mevrouw wil zelf niet bij de laatste verzorging aanwezig zijn, wel heeft ze kleding voor h... Lees meer »

De kluizenaar 

Geschreven op

Vorig jaar is een kluizenaar dood gegaan. Peter was geen kluizenaar in de strikte zin van het woord. Het woordenboek (de dikke) van Dale zegt: 2. iemand die afgezonderd en eenzelvig leeft, niet onder de mensen komt. Lees meer »

Regie in eigen hand

Geschreven op

Bij aankomst in het zorgcentrum word ik begeleid naar het appartement waar mevrouw is overleden en de familie op mij wacht. De oude meneer, van ver in de negentig, begroet mij hartelijk en geeft een stevige handdruk. Lees meer »

Een erehaag

Geschreven op

Je kan door een erehaag lopen, maar ook rijden. Het kan een erehaag zijn voor een bruidspaar, een kampioensploeg of voor de bevrijders na de oorlog. Bij bovengenoemde voorbeelden gaat het er vooral vrolijk aan toe. Lees meer »

Uit liefde voor mama

Geschreven op

Samen met opa, oma en twee kleinzoons van 8 en 10 jaar sta ik op de parkeerplaats van de begraafplaats. De afgelopen dagen zijn ze door een achtbaan van emoties gegaan. De dochter van opa en oma en alleenstaande moeder van die twee mannetjes is totaal onverwacht overleden. Lees meer »

Afscheid nemen in coronatijd

Geschreven op

In coronatijd gelden er voorschriften waardoor noodgedwongen een afscheid in besloten kring plaatsvindt. De ene familie vindt dat heel erg jammer, de andere familie was dat al van plan ook als er geen corona zou zijn. Lees meer »