•• ••

contact

Columns

Een eerbetoon aan de overledene

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 mei 2023

Een afscheid is steeds vaker een eerbetoon aan de overledene en aan zijn of haar leven. Waar vroeger nogal eens een duidelijk accent lag op alle verdriet rondom een overlijden, ligt nu het ac......... Lees meer »

Wie helpt mee met het dragen van de kist? Mogen er tranen komen en een (glim)lach?

Geschreven op

Rondom De Sprengen 25 april 2023

In de huidige tijd is het meestal zo, dat eigen familie en/of eigen vrienden de kist met het lichaam van hun dierbare overledene dragen. Van de opbaarlocatie naar de rouwauto, vanuit de rou......... Lees meer »

De laatste wagen (deel 3)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 30 maart 2023

Ik kom nog even terug op de column van vorige maand naar aanleiding van het overlijden van de 102jarige molenaar Frits Vorderman. Ik vertelde hoe de uitvaartkist met het lichaam van Frits o......... Lees meer »

De molen van Frits Vorderman (102) in de rouwstand

Geschreven op

Rondom De Sprengen 28 februari 2023

Molenaar Frits Vorderman overleed op woensdag 11 januari 2023. Na zijn overlijden is het lichaam van Frits overgebracht naar zijn eigen molen in Wenum. 

Het interieur van de......... Lees meer »

Maar een vriend (vriendin) zien huilen kan ik niet

Geschreven op

Rondom De Sprengen 31 januari 2023

Wat doet het met je, als je iemand ziet huilen? Vaak heb je dan een (groot) gevoel van mededogen. En er kan ook iets geraakt worden in jou. Je kunt bij jezelf ook verdriet......... Lees meer »

Over gedenken en kwetsbaar mogen zijn

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 december 2022

Gedenken kun je op veel verschillende manie­ren. Je kunt naar het graf van de overledene gaan of naar de gedenkmuur waar de urn met de as in staat. Naar de plek waar de as is uitge&s......... Lees meer »

Dood ben ik pas als jij me bent vergeten

Geschreven op

Rondom De Sprengen 26 november 2022

Bram Vermeulen zingt in zijn lied ‘Testament’:

Ik ben niet echt dood moet je weten
’t Is maar een lichaam dat ik achterliet
Doo......... Lees meer »

De laatste wagen (deel 2)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 25 oktober 2022

Ruim 16 jaar geleden zijn we begonnen met een eigen uitvaartonderneming. Wat is er veel veranderd! Bijvoorbeeld ten aanzien van het uitvaartvervoer. De vorige keer spraken we in deze colu......... Lees meer »

De laatste wagen (deel 1)

Geschreven op

Rondom De Sprengen 27 september 2022

Met ‘de laatste wagen’ wordt in een gelijknamig lied van Mathilde Santing de laatste auto in een rouwstoet bedoeld. Ze zingt over de jonge blagen die in de laatste wagen zit......... Lees meer »

Praten over de dood (deel 3) en praten over (het) leven.

Geschreven op

Vaassens Weekblad 31 mei 2022

De laatste tijd is er in de media veel gesproken over en met mensen die ongeneeslijk ziek zijn of waren. Denk aan paralympisch snowboardster Bibian Mentel, zanger en tekstdichter Jan Rot en tv......... Lees meer »