•• ••

contact

Columns

Praten over de dood (deel 2) en ‘Pluk de dag’

Geschreven op

Schilderij gemaakt door Paul Heutinck als afbeelding op de voorkant van de rouwkaart van zijn moeder. De campagne van SIRE met als thema ‘De dood. Praat erover. Niet eroverheen’, heeft naast positieve respons ook reacties opgeroepen als: ‘Mo Lees meer »

Praten over de dood. Hoe ziet een goed afscheid eruit?

Geschreven op

Een maandelijkse column door Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten. Met bespiegelingen over het omgaan met de dood, afscheid nemen en de gebeurtenissen daar omheen. Deze column verschijnt iedere laatste dinsdag van de maand. O Lees meer »

Begraven of cremeren?

Geschreven op

Straks, als het zover is dat je komt te overlijden, weet je dan nu al of je begraven wilt worden of gecremeerd? De exacte cijfers weet ik niet, maar het is duidelijk dat inmiddels ongeveer twee derde van de mensen in Nederland voor een crematie kiest. Lees meer »

Een rouwkaart in de brievenbus (deel 2)

Geschreven op

Een rouwkaart met deze keer een foto van de boerderij van de familie Mulder aan de Zwolseweg in Wenum Wiesel Een maandelijkse column door Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten. Met bespiegelingen over het omgaan met de dood, afscheid nemen en de gebeurtenissen daar omheen. D Lees meer »

Een rouwkaart in de brievenbus

Geschreven op

Soms krijg je een rouwkaart in de brievenbus. De ene keer verwacht je het, een andere keer is het onverwacht en maak je enigszins gespannen de envelop open. Wie zou er overleden zijn? Wat is dat voor afbeelding op de rouwkaart? Lees meer »

Een laatste rondje, een laatste zegje

Geschreven op

Als je nog maar kort te leven hebt, wil je dan nog: Een laatste rondje rond het huis lopen Een bepaald iemand nog een keer ontmoeten Een laatste rondje fietsen of een laatste keer met je scootmobiel rond Een laatste keer naar een bepaalde plek gaan Een laatste favoriet dr... Lees meer »

De kern van een uitvaart

Geschreven op

Het is belangrijk bij een uitvaart dat alles goed geregeld is. Maar het is minstens zo belangrijk dat er bewust stil wordt gestaan bij het leven van de overledene en bij wat hij of zij voor de naasten betekend heeft. Lees meer »

Troost, verdriet en dankbaarheid

Geschreven op

In aanhefzinnen in rouwadvertenties en op rouwkaarten wordt vaak genoemd dat er verdriet is, maar ook dankbaarheid. Verdriet om het verlies en het gemis en dankbaarheid voor de warme en dierbare herinneringen. Lees meer »

De betekenis van muziek

Geschreven op

Een tijdje geleden kwam de betekenis van poëzie bij uitvaarten aan de orde. Deze keer willen we het hebben over de betekenis van muziek bij uitvaarten. Joris Linssen van Hello Goodbye vertelde onlangs in een interview dat hij zijn hart verpand heeft aan muziek, omdat volg... Lees meer »

Oliebollen

Geschreven op

Het is alweer even geleden en toch zit het ons nog vers in het geheugen. Oudejaarsdag 2019. Er vindt een condoleance aan huis plaats. Op veel plekken langs de kant van de weg staan auto’s geparkeerd. Er is een soort van fietsenstalling in een weiland gemaakt en er heeft z... Lees meer »