•• ••

contact

Kan ik iets voor je doen?

Rondom De Sprengen 31 oktober 2023

Op krantenpagina’s met familieberichten staan vaak overlijdensadvertenties met bovenaan de tekst “Het is goed zo” of “Ik heb een mooi leven gehad, het is goed geweest”. In een afscheidsbijeenkomst wordt vaak in deze bewoordingen het leven van een dierbare overledene samengevat. Wat er goed en mooi was, wordt verder onder de aandacht gebracht en uitgediept. Ook wat er soms minder goed en mooi was. Er komen verhalen los. Vaak worden foto’s bekeken. Er wordt gelachen en er wordt gehuild.

De ene keer gaat het er o.a. over dat langer lijden bespaard is gebleven. De andere keer gaat het erover dat zijn of haar leven “op” was, dat het rijke leven met een tevreden gevoel voltooid is. “Rijk” dan in de betekenis van met veel moois, met veel om dankbaar voor te zijn i.p.v. rijk omdat er veel geld beschikbaar was.

Maar wat dan als het leven niet “op” was? Als iemand té jong komt te overlijden? Als een leven onverwacht tot een einde komt? Dan kun je echt niet zeggen “Het is goed zo”. Hooguit kan er heel langzaam iets van acceptatie komen of kan er dapper gezegd worden “Het is niet anders”. Al hadden we liever gehad dat het wel anders was. En we voelen ons in zo’n situatie niet altijd dapper. Zo goed en zo kwaad als het gaat, gaan we ermee om en gaan we verder. In veel verschillende situaties, ook in situaties van “Het is goed zo”, kun je groot gemis voelen. Verdriet gaat niet makkelijk weg en dat hoeft ook niet, kan ook niet. We hebben troost nodig.

Wat troost je in je verdriet? Huub van der Lubbe van de band De Dijk schreef het muzieknummer ‘Kan ik iets voor je doen?’ en probeert daar een antwoord op te geven:

Kan ik iets voor je zijn
In je grote gemis
Omdat wie je zo liefhad
Er nu niet meer is
Kan ik iets voor je doen?
Met een blik met een woord
Dat doet denken aan toen
Dat je even weer voort. 

Is er iets wat ik doen kan
Wat je helpt in je pijn?
Wat iets voor je betekent
Zou ik graag voor je zijn
Kan ik iets voor je zijn
Een soort arm om je heen?
Zodat het iets minder schrijnt
En je niet zo alleen? 

 

 
Naar het overzicht