•• ••

contact

“Als ik 2023 of m’n leven over mocht doen”

Rondom De Sprengen 30 januari 2024

We zijn alweer bijna een hele maand onderweg in 2024. Wat moest er anders in 2024 dan in 2023? Hoe staat het met onze goede voornemens? Vergaat het je net als mij, dat die gewenste gedragsveranderingen grotendeel aan het verwateren zijn? Stellen we onze doelen te hoog of hebben we te weinig discipline?

Thijs Launspach, psycholoog en stressexpert, schrijft columns in de Stentor en is auteur van verschillende boeken, waaronder Mentaal gezond in een gestoorde wereld. Op m’n stapeltje met interessante artikelen vond ik pas geleden zijn column van 2 januari van 2023 terug. Over hoe je maar al te makkelijk wordt opgeslokt door de hectiek van alle dag met veel korte termijndingen en hoe dan onze goede voornemens snel verdampen. Hij verwijst naar een verpleegkundige die in een hospice in Australië werkte, waar ze mensen verzorgden die er de laatste weken van hun leven doorbrachten. Ze keek met haar bewoners terug op hun leven en stelde hen dan steevast de vraag ‘waar ze spijt van hadden’. Ze verzamelde de antwoorden en kwam op de volgende top 5 van pijnpunten, in omgekeerde volgorde:

5. Had ik mezelf maar toegestaan om gelukkiger te zijn.
4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.
3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.
2. Had ik maar wat minder hard gewerkt.
1. Was ik maar zo moedig geweest om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, in plaats van me te voegen naar de verwachtingen van anderen.

Nu ontstaat misschien de indruk dat deze mensen een ongelukkig leven hebben geleid, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Het leven had misschien aangenamer of gelukkiger kunnen zijn als ze één of meerdere van de bovenstaande punten wat meer hadden nageleefd. Wellicht iets om eens bij stil te staan.
Naar het overzicht