•• ••

contact

Er komt een rouwstoet voorbij

Rondom De Sprengen 25 juni 2024

Een rouwstoet vertrekt vanaf ons uitvaartcentrum op weg naar de begraafplaats. Achter de rouwauto een sliert van auto’s voorzien van rouwvlaggetjes. Er scheurt een jongeman op een brommertje voorbij. Hij heeft niet in de gaten dat de lange rij auto’s een rouwstoet betreft. Of laat het hem onverschillig?

Even verderop stapt een man van zijn fiets. Aan de kant van de weg blijft hij plechtig naast zijn fiets staan en hij knikt eerbiedig naar de rouwauto en de mensen in de voorbijkomende volgauto’s. Een tegemoetkomende auto rijdt onverstoorbaar langs de rouwstoet, de bestuurder geeft zelfs wat extra gas. Een andere auto parkeert in de berm van de weg, ander auto’s volgen dit voorbeeld. Een voetganger loopt in gedachten verzonken gewoon verder, zonder de rouwstoet te zien.

We horen vaak na een uitvaart dat de naasten van een overledene het zeer gewaardeerd hebben, dat mensen stil zijn gaan staan voor de rouwstoet. Het tegenovergestelde komt ook voor, dat er irritatie was, over wat als gebrek aan respect wordt ervaren, denk aan die jongeman op dat brommertje.

Toch vervaagt een eventuele irritatie meestal snel. Want de hele uitvaart stond in het teken van zoveel moois rondom het afscheid en het gedenken van de overledene.

Wat zijn de belangrijkste regels voor een rouwstoet?
1. Op een gelijkwaardige kruising of splitsing (dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden) mag u de rouwstoet niet doorsnijden.
2. Op kruispunten met verkeerslichten gelden de normale voorrangsregels. De rouwauto en de volgauto’s moeten gewoon stoppen voor een rood verkeerslicht.
3. Rijdt u op een voorrangsweg of rotonde en komt er een rouwstoet vanuit een zijweg? Dan mag u deze rouwstoet in principe doorsnijden. Maar u toont wel respect als u ook in dit soort situaties de rouwstoet voor laat gaan. Zorg er dan wel voor dat u het overige verkeer niet in gevaar brengt.

Nog even over die jongeman op dat brommertje. Stel dat het hem onverschillig liet en hij die rouwstoet negeerde en dat ik hem dan vraag om er eens bij stil te staan, wat het voor de naasten zou kunnen betekenen als mensen geen respect tonen als er een rouwstoet voorbij komt. Stel dat ik hem voorleg wat het hem misschien zou doen, als er een vriend van hem overleden is en dat hij dan meerijdt in die rouwstoet naar het crematorium voor de afscheidsbijeenkomst van die overleden vriend. Ik weet bijna zeker dat hij een volgende keer als hij een rouwstoet tegenkomt, met gebogen hoofd langs de kant van de weg zal gaan staan. Of ben ik nu naïef?
Naar het overzicht