Rondom De Sprengen 26 maart 2024
Veel mensen kennen Irene Schouten. Nederlands schaatsster die zowel op de langebaan, de marathon en de massastart zeer succesvol was o.a. met olympische titels.
Omdat ik geïnteresseerd ben in (top)sport en in de mens achter de sporter, met name in het mentale welzijn van topsporters, valt het me op dat topsporters steeds vaker hun gevoel durven uiten (zie hieronder pijnpunt 3). Aspecten van je gevoel durven uiten spelen ook op andere levensterreinen een belangrijke rol. Zo ook in ons uitvaartwerk. Daar zien we ook steeds meer dat naasten hun gevoel durven te laten zien en dat ze daar ook baat bij hebben. De schaamte om je gevoelens te laten zien en daarover te delen wordt langzamerhand wat minder groot.
In de column van januari 2024 schreef ik over de spijt die mensen hadden over hun leven en wat ze daarover vertelden vlak voor hun sterven. Ik noem nog even de vijf pijnpunten in omgekeerde volgorde en daarna betrek ik ze op Irene Schouten en ik vermoed dat ze evenzo goed betrekking kunnen hebben op de pijnpunten in ons leven:
5. Had ik mezelf maar toegestaan om gelukkiger te zijn.
4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.
3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.
2. Had ik maar wat minder hard gewerkt.
1. Was ik maar zo moedig geweest om mijn leven op mijn eigen manier te leiden, in plaats van me te voegen naar de verwachtingen van anderen.
5. Irene Schouten geeft aan in haar mededeling half februari van dit jaar, dat ze gaat stoppen met wedstrijdschaatsen: “Ik kan niet meer leven zoals ik eigenlijk wil” en “Diep in mijn hart verlang ik naar andere dingen.”
4. “Ik kan niet optimaal genieten van dingen naast het schaatsen, bijvoorbeeld als ik met vriendinnen ben en langer met hen wil zitten, dan moet ik afhaken want ik moet op tijd naar bed.”
3. Met tranen in de ogen zegt ze: “Ik kijk wel naar het andere leven uit.” In maart 2023 antwoordde ze op de vraag of ze als drievoudig olympisch kampioen eigenlijk wel gelukkig was: “Nee, eigenlijk ben ik helemaal niet happy. Ik wilde dit eigenlijk niet vertellen, maar ik kan me niet langer hooghouden, ik kan niet langer toneelspelen.”
2. “Topsport is voor een deel heel egoïstisch. M’n leven wordt een beetje beperkt door het teveel moeten. Het is ook echt knetterhard werken. Ik kan terwijl ik topsport bedrijf er niet voor anderen zijn, omdat ik op trainingskamp ben of net voor een belangrijke wedstrijd zit, terwijl al die anderen er wel altijd voor mij zijn.”
1. “Ook al verwachten veel mensen van me dat ik nog meedoe aan de olympische winterspelen van 2026 in Milaan, ik heb die droom niet meer. Ik wil daar niet meer alles voor opgeven.”
Waarom wachten met dingen anders te gaan doen, laat Irene Schouten een voorbeeld voor ons zijn ….