•• ••

contact

De laatste wagen (deel 3)

Rondom De Sprengen 30 maart 2023

Ik kom nog even terug op de column van vorige maand naar aanleiding van het overlijden van de 102jarige molenaar Frits Vorderman. Ik vertelde hoe de uitvaartkist met het lichaam van Frits op de schouders de molen uitgedragen werd en met zijn eigen oude vrachtwagen werd vervoerd naar de begraafplaats. 

Ik vergat er bij te vertellen dat dat uitdragen door de kleinzoons werd verzorgd. Ze tilden de kist vervolgens op de vrachtwagen en op de begraafplaats er vanaf (zie foto). In een volgende column ga ik erop in, hoe de tijden zijn veranderd ten aanzien van het dragen van een overledene. 

Nu wil ik het nog even hebben over de verschillende mogelijkheden om een overledene te vervoeren. In twee eerdere columns (De laatste wagen deel 1 en deel 2), schreef ik daar al over. 

Van bijna altijd een zwarte rouwauto naar nu voor 85 % een grijze en af en toe een witte. En er zijn tegenwoordig veel andere opties, een koets, op de fiets, met de motor of lopend met een loopkoets, op een platte wagen, met een uitvaartbus of met de eigen auto van de overledene. Dat laatste zoals bij Frits Vorderman. 

De bedrijven voor rouwvervoer wil ik niet teveel in de wielen rijden, maar je kunt, wat ik al eerder schreef, het lichaam van de overledene gerust vervoeren in zijn of haar eigen auto, mits groot genoeg natuurlijk en mits er geen sprake is van een haperende versnellingsbak of iets dergelijks. Wel een leuke woordspeling trouwens: ‘een vervoersbedrijf in de wielen rijden.’ 

De familie heeft toestemming gegeven voor plaatsing. 

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen. 
Naar het overzicht