•• ••

contact

Maar een vriend (vriendin) zien huilen kan ik niet

Rondom De Sprengen 31 januari 2023

Wat doet het met je, als je iemand ziet huilen? Vaak heb je dan een (groot) gevoel van mededogen. En er kan ook iets geraakt worden in jou. Je kunt bij jezelf ook verdriet voelen of pijn of ontreddering. En je kunt je onmachtig voelen.

Wat wordt er geraakt in jou, of het nu een situatie dichtbij is of een situatie die ver of verder van je af staat? Is het je gevoel van mededogen of heeft het ook te maken met een herinnering aan een eigen ervaring? Is het een oud verdriet bij je, wat zich opnieuw aandient? Ontdooit er onverwacht iets in je, wat enigszins bevroren was? Wordt een bepaald verlangen van je opnieuw voelbaar?

Wat doet het met je, als je een nabije relatie van je ziet huilen? Wat doet het als vader of als moeder met je, als je je kind ziet huilen van verdriet? Wat doet het met je als kind, als je je moeder of vader ziet huilen?

 

In een liedtekst van Herman van Veen, oorspronkelijk van Jacques Brel, komen de volgende zinnen voor, ik geef ze mee ter overweging:

Natuurlijk laat zich alles kopen
voor wie er maar het meeste biedt
en worden bloemen stukgelopen
maar een vriend zien huilen kan ik niet.


Worden er steden stukgesmeten

door kinderen van vijftig jaar
dan wordt het leed weer gauw vergeten
voor nieuw verdriet of nieuw gevaar.

Natuurlijk hebben wij verloren
en wacht de dood ons aan het eind
met onze schouders ver naar voren
staan wij nog amper overeind.

Natuurlijk zijn we vaak bedrogen
en liggen vogels in het riet
die voor het laatst hebben gevlogen
maar een vriend zien huilen kan ik niet.

Ja, de dood wacht ons aan het eind. En tot zolang proberen we natuurlijk het beste van het leven te maken. Voor de ander en voor onszelf en voor onze planeet. We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat de dag te plukken. Voor onszelf en met anderen. Maar een vriend (vriendin) zien huilen dat kunnen we niet.

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen
Naar het overzicht