•• ••

contact

De molen van Frits Vorderman (102) in de rouwstand

Rondom De Sprengen 28 februari 2023

Molenaar Frits Vorderman overleed op woensdag 11 januari 2023. Na zijn overlijden is het lichaam van Frits overgebracht naar zijn eigen molen in Wenum. 

Het interieur van de molen ademde een sfeer van vervlogen tijden. Klompen bij de deur, nog een zak met meel hier en daar, een oude weegschaal, zijn oude transportfiets. Een secretaire waaraan hij zat om z’n bestellingen op te schrijven en zo’n zwarte authentieke bakelieten telefoon stond er nog. Een paar Friese doorlopers hingen aan een balk en een oude olielamp. Belangstellenden konden bij het condoleren van de familie in de molen van de unieke sfeer proeven. 

De ouderen onder ons weten vast nog wel wat een secretaire is en wat Friese doorlopers zijn. Voor wie niet weet wat een secretaire is: een meubelstuk dat doorgaans bestaat uit een bureau waarvan het bureaublad kan worden ingeschoven of ingeklapt, met daarboven kastjes voor het opbergen van spullen en eronder meerdere opberglades. De secretaire dankt zijn naam, naast het feit dat er vroeger vooral door secretarissen gebruik van werd gemaakt, mede aan zijn geheime laden en compartimenten (secretaris is letterlijk de “geheimschrijver”, de vertrouwde raadsman). Secretaires zijn vandaag de dag niet veel meer in gebruik. (bron: Wikipedia). Zou Frits op latere leeftijd in zijn secretaire geheime dingen verstopt hebben? 

Een Friese doorloper (ook wel houtjes of botjes genoemd) is een type houten schaats met één ijzer, die onder de schoen gebonden wordt. Zou Frits Vorderman veel geschaatst hebben? En waar dan? Kun je je daarvan een beeld vormen ergens rond 1930, hoe het leven er toen uitzag? 

In een eerdere column (maart 2021) schreef ik ook al over de wieken van de molen in de rouwstand. Hoe er berichten werden doorgegeven door de wieken van de molen in een bepaalde stand te zetten. O.a. de vreugdestand en de spoedstand. En de rouwstand bij overlijden van iemand uit de familie van de molenaar. 

Het was mooi dat meerdere molens in de omgeving in de rouwstand werden gezet na het overlijden van Frits Vorderman. Dit was ook het geval bij de molen in Mierlo in Brabant. Omdat de kleinzoon van Frits z’n zus Aaltje daar nu molenaar is. Wist u dat Hendrik en Aaltje de Rooij de vroegere eigenaars waren van Daams’ Molen in Vaassen? 

De kist met het lichaam van Frits werd op de schouders de molen uitgedragen en naar de begraafplaats gereden achterop zijn eigen oude vrachtwagen. (Op de foto zie je de DAF voor de molen staan). Het was een gedenkwaardige dag. 

Het lichaam van Frits Vorderman, geboren op 13 mei 1920, werd ruim 102 jaar later op dinsdagochtend 17 januari 2023 bijgezet in het graf bij z’n vrouw die daar sinds 1999 begraven ligt. En de zon scheen over dat graf. 

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen
Naar het overzicht