•• ••

contact

Praten over de dood (deel 3) en praten over (het) leven.

Vaassens Weekblad 31 mei 2022

De laatste tijd is er in de media veel gesproken over en met mensen die ongeneeslijk ziek zijn of waren. Denk aan paralympisch snowboardster Bibian Mentel, zanger en tekstdichter Jan Rot en tv-producent Harry de Winter. En u maakt het misschien ook mee met mensen uit uw eigen omgeving. Wij maken het mee in ons begeleidingswerk met voorgesprekken ten aanzien van hoe straks met de uitvaart?

Kern van het verhaal is elke keer weer het besef dat ieder mensenleven en het leven op zich, zeer de moeite waard is, ook al is dat leven in een laatste fase en vaak niet makkelijk. Kern van het verhaal is elke keer weer hoeveel liefhebben, hoeveel houden van, er is (geweest). Houden van de mensen om je heen, van de dingen waar je bezield van bent. Tevreden zijn. Het leven leven. Het leven hebben geleefd.

In het liedje van Alex Roeka ‘De schommel van de liefde’ gaat het over: ‘Het levenslange heen en weer tussen de wolken en de grond’ en ‘Waar zijn we met elkaar gebleven tussen de belofte van het leven en overleven in?’

De onlangs overleden zanger en componist
Henny Vrienten zong:

Het gaat niet over cijfers
Het gaat niet over geld
Het gaat niet over bezit
Maar over wie voor jou het allermeeste telt.

Praten over de dood en over (het) leven heeft zin. Maar nu, na 3 keer, hou ik er even over op.

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen.
Naar het overzicht