•• ••

contact

Een rouwkaart in de brievenbus (deel 2)

Vaassens Weekblad 30 november 2021

Een rouwkaart met deze keer een foto van de boerderij van de familie Mulder aan de Zwolseweg in Wenum Wiesel.

Als toeval bestaat, dan wil het toeval dat vlak na de vorige column van oktober 2021 ‘Een rouwkaart in de brievenbus’, er opnieuw een verzoek kwam van een familie om een foto van het ouderlijk huis op de voorkant van de rouwkaart te zetten. Deze keer ging het om de boerderij van de familie Mulder aan de Zwolseweg in Wenum-Wiesel (zie foto).

Ook deze keer een rijke (familie)geschiedenis. Hoe een vader en een moeder met 7 kinderen leefden in een kleine boerderij met een moestuin die zo goed als zelfvoorzienend was samen met het vlees van het eigen varken en de melk van de eigen koeien. Op de deel (de dêle) was een varkensschot en plek voor 4 koeien. Vader verdiende wat bij als taxateur van vee. Op de fiets ging hij daarvoor bij boerderijen in de omgeving langs.

De kinderen gingen in een strenge winter niet op de fiets, maar liepen op hun klompen naar de andere kant van Vaassen naar school. Onderweg sloten dan kinderen uit andere gezinnen aan en als ze dan te laat op school kwamen, hadden ze de goede smoes dat ze voor de spoorboom moesten wachten. (In die tijd reed er nog een boemeltrein van Apeldoorn naar Zwolle).

Veel verhalen zitten vast aan deze boerderij en deze buurt. Hoe er in de 2de wereldoorlog evacués werden ondergebracht en dat dat best spannend was. Dat de schuilkelder via de brandmuur te bereiken was en dat er veel mensen in Wiesel bij de ondergrondse zaten. De boerderij werd in 1931 gebouwd, eigenhandig door pa Mulder. De laatste Mulder (Theo) die in het huis woonde had een soort van museum over oude ambachten en met allerlei oude boerderijspullen. De boerderij werd ongeveer 2 jaar geleden verkocht. Er moest toen opgeruimd worden en dan kom je natuurlijk van alles tegen. Zoals een doopjurkje in het oude kabinet van moeder en een ouderwetse klepbroek, een broek met een klep als sluiting.

Ja, zo komt er weer een eind aan de geschiedenis van een ouderlijk huis. Maar gelukkig, veel herinneringen blijven bewaard.

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen.
Naar het overzicht