•• ••

contact

Een erehaag

Vaassens Weekblad 28 juli 2020

Je kan door een erehaag lopen, maar ook rijden. Het kan een erehaag zijn voor een bruidspaar, een kampioensploeg of voor de bevrijders na de oorlog.

Bij bovengenoemde voorbeelden gaat het er vooral vrolijk aan toe. Dit in tegenstelling tot een erehaag voor een rouwauto of een rouwkoets met het lichaam van een overledene. Dan is er verdriet, emotie en zijn er gevoelens in allerlei gradaties. In de erehaag eer je, op verschillende manieren, het leven van een mens hier op aarde. Het kan op een ingetogen manier of op een wat meer uitbundige wijze. Je toont hiermee je medeleven met de naasten en het respect en de dankbaarheid voor het leven van de overledene.

Ik moet denken aan die haag van mensen, waar die lange rij rouwauto’s tussendoor reed, na de ramp met de MH17. Aan het eerbetoon onlangs bij ijsstadion Thialf in Heerenveen voor Lara van Ruijven. Maar ook moet ik denken aan de rouwauto die langs het huis van de overledene reed, waar buurtgenoten en andere familie en bekenden langs de weg stonden. En die erehaag waarin de vlag van de vereniging of de vriendenclub werd vastgehouden.

Een erehaag kan ook bestaan uit die enkele persoon, die bij het aan komen rijden van de rouwstoet van de fiets stapt en met het hoofd een warm medelevend knikje doet, terwijl hij of zij de naasten misschien niet kent.

Ik moet vooral ook denken aan de stilte in die erehagen.

In coronatijd is vaker dan voorheen gebruik gemaakt van een erehaag, als alternatief voor een condoleance. Het ontroerd naasten diep om al die mensen langs de kant van de weg te zien staan. Ook ervaren naasten steun door te weten dat mensen aan hen denken, of dat er bijvoorbeeld een kaarsje voor hen aangestoken is. Er waren ook mensen die niet bij de uitvaart konden zijn, die mijmerend over het paadje door hun tuin liepen met de bloemperken links en rechts als erehaagjes. Erehaagjes voor al die gedachten en herinneringen aan de overledene. (zie vervolg pag. 2).

Is het belangrijkste in iemands leven wat hij of zij allemaal gepresteerd heeft of gaat het erom wie iemand was? Of is het een combinatie van die twee?

Grootsheid zit vaak in kleine dingen.
Naar het overzicht