•• ••

contact

De kluizenaar 

Vaassens Weekblad 29 september 2020

Vorig jaar is  een kluizenaar dood gegaan. Peter was geen kluizenaar in de strikte zin van het woord. Het woordenboek (de dikke) van Dale zegt: 2. iemand die afgezonderd en eenzelvig leeft, niet onder de mensen komt.

Alleenstaande Peter leefde voornamelijk in en om zijn huis. Peter was meer buiten dan binnen. Hij zorgde beter voor zijn vogelverblijven dan voor zijn eigen huis. Hij was niet makkelijk. Hij was weinig toegankelijk. Maar hij was niet onvriendelijk of streng. Af en toe trok hij erop uit voor een dagtocht op zijn racefiets. Hij had soms contact met een enkele bekende en wat familieleden, ze noemden hem wel eens ‘de kluizenaar’, vandaar de titel van deze column.

De weinige mensen die bij hem kwamen, vonden het op de één of andere manier ook fijn om bij hem te komen. Waar zat dat in? Was het iets bijzonders bij hem, iets puurs, iets onschuldigs waartoe je je aangetrokken voelde? Ontzag, bewondering voor zijn manier van leven? Zijn eenvoud?

Peter had in de winter alleen in de kamer de verwarming aan. Wat neven en nichten vertelden dat het in de rest van het huis van Peter dan heel koud kon zijn. Als ze naar achteren liepen naar de koelkast in het kookhuus om cola te halen, dan vernikkelde je bijna. Peter zorgde er goed voor dat er altijd 3 blikjes cola voorradig waren, in de koelkast die dan dus eigenlijk niet nodig was.

Peter heeft zijn hele werkleven doorgebracht bij dezelfde kopergieterij. Het was zwaar en niet bepaald schoon werk. Hij deed het gewoon. Hij deed z’n werk vakkundig. Je zou, als je nog eens een koperen voorwerp ziet, kunnen proberen aan Peter te denken of aan een ander iemand die met veel toewijding iets gemaakt heeft.

Vlak na zijn dood, bij de afscheidsbijeenkomst in besloten kring en bij het napraten over zijn leven, kwam naar voren dat Peter de laatste maanden van zijn leven veel verhalen over vroeger vertelde, met daarin bijzonderheden waar de familie tot dan toe geen weet van had. Misschien voorvoelde Peter wel, dat hij niet meer zo lang te leven had en was hij onbewust met een soort van terugblik en verwerking van zijn leven bezig.

Ieder mens heeft zijn of haar waarde in het leven. Je kunt levens van mensen niet met elkaar vergelijken. Is het ene mensenleven meer waard dan het andere? Nee.

De familie heeft toestemming gegeven voor plaatsing. De naam Peter is gefingeerd.

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3 8172 AG Vaassen.
Naar het overzicht