•• ••

contact

De betekenis van muziek bij uitvaarten

Vaassens Weekblad 23 februari 2021

Een tijdje geleden kwam de betekenis van poëzie bij uitvaarten aan de orde. Deze keer willen we het hebben over de betekenis van muziek bij uitvaarten.

Joris Linssen van Hello Goodbye vertelde onlangs in een interview dat hij zijn hart verpand heeft aan muziek, omdat volgens hem muziek de drager van alle emoties is. We zouden er nog aan toe willen voegen, dat muziek kan helpen bij het doorstromen van emoties. Als emoties meer doorstromen, kun je meer voelen. Dat kan je opluchten en dat kan je troost bieden.

Een overlijden is een emotionele gebeurtenis. Er zijn veel verschillende gevoelens, mensen zijn vaak diep ontroerd. Er wordt wel gezegd dat het soms dan net lijkt of de tijd stilstaat. Terwijl alles om de naasten heen “gewoon” doorgaat, hebben de naasten zelf iets van: “Waarom gaat alles z’n gang, dit klopt niet, stop toch eens met alle gedoe, er is iets anders wat nu veel belangrijker is, snappen jullie dit niet?” Er is een soort van roes waarin een overlijden zo centraal staat, dat al het andere niet of nauwelijks doordringt. Wat vaak nog wel doordringt is muziek.

Bij een overlijden komt naast het emotionele, ook altijd praktische kant om de hoek kijken. Hoe gaan we de dag van de uitvaart invullen? Hoe gaan we de kerkdienst of de afscheidsbijeenkomst vormgeven? Als er muziek gekozen moet worden, dan gaat dat meestal vrij gemakkelijk. Vaak ploppen van allerlei kanten muzieknummers tevoorschijn. Er zijn muzieknummers met bepaalde herinneringen, er is lievelingsmuziek van de overledene of bepaalde muzieknummers zijn heel toepasselijk. Of bepaalde muzieknummers troosten jou als nabestaande. Vaak ook is de tekst van een muzieknummer belangrijk.

Men vraagt zich ook vaak af of er instrumentele nummers afgespeeld kunnen worden, omdat teksten en woorden soms téveel zijn. Of gaan we luisteren naar klassieke muzieknummers? Van klassieke muziek wordt wel gezegd dat het je in contact brengt met de eeuwigheid.

Een greep uit muzieknummers die we met regelmaat tegenkomen: Halleluja in diverse uitvoeringen, Dat ik je mis van Maaike Ouboter, Time to Say Goodbye in diverse uitvoeringen , Morgenstimmung (een klassiek nummer van Edvard Grieg), het Ave Maria en natuurlijk Het Dorp van Wim Sonneveld.

En zo zijn er talloze muzieknummers op te noemen.

Welke muziek brengt jou in contact met de eeuwigheid? Welke muziek roept bij jou bepaalde herinneringen of een bepaalde stemming op? Welke muziek ontroerd jou? Welke muziek zou jij kiezen voor je uitvaart?
Naar het overzicht