•• ••

contact

Begraven of cremeren?

Vaassens Weekblad 22 februari 2022

Straks, als het zover is dat je komt te overlijden, weet je dan nu al of je begraven wilt worden of gecremeerd?

De exacte cijfers weet ik niet, maar het is duidelijk dat inmiddels ongeveer twee derde van de mensen in Nederland voor een crematie kiest. In het jaar 2000 koos 49% voor cremeren en sinds 2003 worden er meer overledenen gecremeerd dan begraven. De keuze heeft te maken met een persoonlijke voorkeur.

Een maandelijkse column door Wim Pelgröm van Pelgröm Uitvaarten. Met bespiegelingen over het omgaan met de dood, afscheid nemen en de gebeurtenissen daar omheen. Deze column verschijnt iedere laatste dinsdag van de maand.

Het kan in een familie gebruikelijk en traditie zijn dat er wordt begraven. Een belangrijke reden voor begraven is vaak een plek om naar toe te kunnen gaan om in gedachten nog bij je dierbare te kunnen zijn.

Bij cremeren kunnen mensen een naar idee hebben. Aan de andere kant spreekt het “schone” verbrandingsproces mensen aan. Er wordt ook wel gezegd: “Uit stof zijt gij geboren, tot stof zult gij wederkeren” of “Ik wordt liever gecremeerd dan door de wormen te worden opgegeten.” Dat laatste klopt overigens niet. Een worm en ander ongedierte leeft in de bovenste laag van de grond. Een lichaam wordt minimaal 65-70 cm diep begraven en wormen komen lang niet zo diep.

Een reden om te cremeren kan ook het kostenaspect zijn. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis.

Na een crematie kun je, als je daar behoefte aan hebt, voor een gedenkplek zorgen. Dat kan bij een crematorium zijn of op een begraafplaats of thuis. Je kunt met elkaar samen komen voor verstrooiing van de as of je kunt een beetje as laten verwerken in een sieraad. Er zijn veel mogelijkheden.

Misschien denk je:
Wat is er mooier dan op een begrafenis de zon door de wolken te zien breken en de vogels te horen fluiten? Al weet je natuurlijk niet hoe het weer er op de dag van de begrafenis uit zal zien.
Of: wat is er mooier dan een afscheidsdienst in een crematorium met passende woorden over de overledene en met prachtige bewust gekozen muzieknummers en eventuele beelden? Al weet je natuurlijk niet hoe dat afscheid er exact uit zal zien en hoe sfeer zal zijn.

Begraven of cremeren? Er toch maar eens over nadenken en het er met elkaar over hebben?

Voor eventuele reacties kunt u een mail sturen naar info@pelgromuitvaarten.nl of schrijven naar Pelgröm Uitvaarten, Eikenweg 3, 8172 AG Vaassen.
Naar het overzicht